Consultația medicului onicolog

 

 

Unghiile sunt lame cornoase în mod normal de culoare roz-sidefiu. 

Aspectul unghiei poate fi modificat de o serie de factori: fizici (traumatisme), chimici, infecțiosi (ciuperci, bacterii), sau în cadrul unor afecțiuni cutanate, cardiovasculare, hepatice, tiroidiene, pulmonare.

Simptomele unghiilor includ o varietate de modificări ale unghiilor de la mâini sau picioare cum ar fi modificări de culoare, textură, formă, mărime sau structură a unghiilor. Aceste anomalii pot apărea datorită unor cauze sistemice precum boli, infecţii, leziuni sau otrăviri. De asemenea, anomaliile unghiilor pot fi determinate de inflamaţii sau infecţii localizate.

ONICOLIZA

Desprinderea cu ușurință a lamei unghiale de pe patul unghial (proces numit onicoliza) poate fi cauzată de agenți chimici: detergenți, săpunuri, agenții bazici, keratolitici (care distrug lama unghială).

„Onicoliza poate fi și o reacție alergică la rășinile din lacurile de unghii sau adezivii pentru unghii false, de aceea este bine să alegem produse de calitate. Atunci cînd utilizăm frecvent agenții de curățenie (orice tip de detergent), este recomandat să protejăm unghiile și pielea mâinilor cu manuși și creme adecvate”, atenționează dr. Ecaterina Tcacenco.

INFECȚII UNGHIALE

Onicomicozele sînt infecțiile unghiilor datorate fungilor. Ele sînt raspunzătoare de 50% dintre modificările unghiale. Dintre fungi, Trichophyton rubrum determină peste 80% dintre onicomicoze.

„Aspectul unghiei se modifică în funcție de locul de pătrundere a fungului în lama cornoasî. Unghia devine galbenă, albă sau maro închis, îngroșată și fărîmicioasă în cazul invadării porțiunii terminale a acesteia. În situația în care invazia fungica se face direct prin suprafață unghiei, pe aceasta apar la inceput pete albe (interpretate de multe ori ca «lipsa de calciu»), ulterior prezentîndu-se moale, cu aspect prăfuit, dar fără a se îngroșa sau detașa de patul unghial”

CANDIDA

Candida se dezvoltă frecvent în porțiunea terminală a lamei unghiale. De cele mai multe ori se întîlnește în infecția cronică a mucoaselor și a pielii cu candidă.

„Acest fung invadează atît unghiile mâinilor, cît și ale picioarelor. Unghiile devin în totalitate galbene și îngroșate. Este foarte important să se confirme prezența și specia de fung înainte de a începe orice tratament. Acest lucru este posibil analizînd cu ajutorul microscopului fragmentele fărîmicioase ale unghiei după ce au fost înmuiate cu o substanță chimică onicolitică (hidroxid de potasiu).

PANARICIU

Infecția bacteriană (paronichia sau panaritiul) se produce prin patrunderea unei bacterii între lama unghiei și tesutul lojei unghiale. Panaritiul acut (paronichia acută) se manifestă prin fenomene inflamatorii locale: roseață, tumefiere, căldură și durere.

Este favorizat de măcerarea lamei unghiale și a țesutului lojei unghiale prin expunere excesivă la agenți de spalare și apă. Este o infecție superficială de cele mai multe ori cu Staphylococcus care determină acumulare de puroi în spatele cuticulei.

„Apariția panaritiului este un motiv întemeiat de prezentare la medic. Autotratamentul riscă să dea rareori rezultate scontate. Cu cît ne prezentăm mai repede la medic, durata și rezultatele tratamentului vor fi mai bune.Tratamentul constă în pansamente antiinflamatoare, antibiotice pe cale generală și în final drenarea puroiului. Foarte rar panaritiul acut poate evolua cu panaritiul cronic (paronichia cronică).

PARANOHIA CRONICĂ

O infecție mai gravă a unghiei este dată de pseudomonas, care este raspunzator de măcerarea spațiului dintre lamă și patul unghial urmată de onicoliza. Toate celelalte semne de infecție acută sînt prezente.

„Unghia se colorează în verde închis, ceea ce duce la confuzia cu hematomul unghial (adunarea sîngelui sub unghie în urma unui traumatism). Cei care prezintă risc crescut pentru paronichia cronică sint: brutarii, stomatologii, spălătorii de vase din restaurante. Pentru a preveni aceste afecțiuni, este recomandată purtarea mănușilor din plastic sau cauciuc atunci cînd mâinile sînt expuse prelungit la apă și săpun sau detergent.

Ticuri care „agresează”  unghiile

Unghiile de la mâini pot fi agresate nu numai de agenti microbieni sau chimici, ci și din cauza ticurilor individuale. Unghiile scurte și neregulate ale celor care și le rod indică o instabilitate a personalității acestora.

Unghiile care prezintă un șanț median cu urme de lezare punctiformă sînt cele ale unei persoane cu ticul de a-si zgîrîia unghia cu unghia celeilalte  mâinii. Prin modificările lor, unghiile, ca parte componentă a corpului uman, pot indica o suferință, în cadrul unei afecțiuni generale. Aspectul lor poate ajuta la diagnosticarea unor boli grave sau poate indica agresiunea unui agent extern (infecțios, mecanic sau chimic) asupra organismului nostru.

Unghiile „curbate”

Modificările de formă ale unghiilor de tipul unghii curbate sau în „sticlă de ceas” au fost descrise din timpul lui Hipocrate („degete hipocratice”).

„Ele semnifică existența unor boli cronice, unele cu potențial sever: malformații congenitale de cord cianogene, ciroza hepatică, neoplasm pulmonar, abcese pulmonare, bronsiectazii, empieme. Această modificare se datorează creșterii țesutului moale de la nivelul porțiunii terminale a degetului, probabil datorită unei vasodilatații a vaselor, dilatație întîlnită în afecțiunile amintite mai sus.

Alte boli cutanate (lichen plan și psoriazis) includ și modificări unghiale. Unghiile pot prezenta șanțuri longitudinale (lichen plan) sau depresiuni punctiforme (psoriazis).

 

Onicomicoza

Onicomicoza sau ciuperca unghiei reprezintă infecția micotică care apare atunci cand fungii invadează unghiile de la mâini sau de la picioare, precum și pielea de sub unghie (patul unghial). Infecția fungică a unghiei este o boală relativ frecventă.

Aproape 30% din populația globului (predominant din statele dezvoltate) au avut o formă sau alta de ciupercă la unghie, cel puțin o dată în viață. Onicomicoza începe să se dezvolte la nivelul unghiei și a patului unghial, apărând după contactul direct cu un fung, fiind favorizată, în general, de caldură și umezeală.

Unghiile membrelor inferioare sunt mai des afectate de onicomicoză decât cele de la membrele superioare, iar una dintre explicații ar fi creșterea mai lentă a primelor, fapt ce duce la dezvoltarea infecției.

Ciuperca unghiei piciorului apare, în special, la persoanele cu unghii incarnate sau la cele care sufera leziuni în urma tăierii frecvente sau exagerate a unghiilor. La fel, și afecțiunea care duce la desprinderea unghiei de pe patul unghial crește riscul apariției onicomicozei.

 

DermaClinic oferă acum proceduri unice, exclusiv pentru tratamentul ciupercii unghiilor, combinate în 8 ședinte scurte. Tratamentul este extern, non-invaziv și potrivit pentru persoanele care suferă de ciuperca unghiilor de orice tip și la orice nivel.