Diagnosticul patologiei de unghii
Diagnosticul Patologiei Unghiilor
Ce este Onicomicoza?Onicomicoza sau ciuperca unghiei reprezintă infecția micotică care apare atunci cand fungii invadează unghiile de la mâini sau de la picioare, precum și pielea de sub unghie (patul unghial). Infecția fungică a unghiei este o boală relativ frecventă.
Aproape 30% din populația globului (predominant din statele dezvoltate) au avut o formă sau alta de ciupercă la unghie, cel puțin o dată în viață. Onicomicoza începe să se dezvolte la nivelul unghiei și a patului unghial, apărând după contactul direct cu un fung, fiind favorizată, în general, de caldură și umezeală.
Unghiile membrelor inferioare sunt mai des afectate de onicomicoză decât cele de la membrele superioare, iar una dintre explicații ar fi creșterea mai lentă a primelor, fapt ce duce la dezvoltarea infecției.
Ciuperca unghiei piciorului apare, în special, la persoanele cu unghii incarnate sau la cele care sufera leziuni în urma tăierii frecvente sau exagerate a unghiilor. La fel, și afecțiunea care duce la desprinderea unghiei de pe patul unghial crește riscul apariției onicomicozei.
Care sunt factorii de risc ai Onicomicozei?
Ca orice altă afecțiune, apariția onicomicozei este determinată de o serie de factori. De unii putem ține cont și-i putem ocoli, iar pe alții, așa cum este suscebilitatea crescută de a dezvolta ciuperca sub unghie, nu-i putem înfrânge decât printr-un tratament adecvat pentru tipul de onicomicozamanifestat.
Următoarele situații duc la apariția ciupercii unghiei și/sau o întrețin:
a) încălțăminte strâmtă, nepotrivită, incomodă, care ține degetele lipite, într-un climat cald și umed
b) folosirea încălțămintei umede mai multe zile la rand (un pericol în sezoanele reci sau în cazul celor care prin natrura muncii au picioarele mai mereu ude)
c) dușuri comune, saune și bazine, folosite fără șlapi sau încălțăminte care să protejeze piciorul („ciuperca sportivului” este un tip de infecție fungică unghială aparută la sportivi și care se poate lua prin utilizarea dușurilor din sălile de sport)
d) traume anterioare ale unghiei
e) vârsta înaintată, mai ales în cazul bărbaților
f) folosirea unor obiecte de uz personal, precum, pantofi, sosete, unghiere sau forfecuțe pentru tăierea unghiilor, la comun cu alte persoane, în saloanele de frumusețe sau acasă
g) aplicarea de unghii false, manichiură – pedichiura executate în condiții improprii și cu ustensile nesterilizate
h) bolile care influențează sistemul imunitar pot favoriza și ele apariția ciupercii unghiei
Ce anume indică ca avem Onicomicoza?
Modificări ale aspectului unghiei pot indica faptul ca există o infecție micotică la nivelul unghiei. Simptomele onicomicozei variază de la un caz la altul, în funcție de tipul infecției.
Cel mai intâlnit simptom al ciupercii unghiei este manifestarea unui disconfort local. Pe lânga acesta, unghiile devin casante, îsi schimbă forma, cresc mai groase și cu forme neregulate, se decolorează, își pierd luciul și strălucirea, iar uneori fac puroi și miros urât.
Pe de altă parte, nu orice modificare a culorii sau formei unghiilor echivalează cu o ciupercă a unghiei. Sunt și alte boli, așa cum este psoriazis, de exemplu, care pot duce la deformarea unghiilor. De aceea, se impune o diagnosticare corectă și prescrierea unor tratamente pentru onicomicoza, potrivite fiecărui caz.
Medicul dermatolog este specialistul care va preleva un eșantion de sub unghia afectată de ciupercă, pentru că acolo, aproape de piele, se găsește focarul fungic.
Onicomicoza se poate manifesta cu febră aproape de 38 grade Celsius, sensibilitate accentuată la locul infecției, caldura degajată sau secreție purulentă. În aceste cazuri este obligatoriu un consult medical de specialitate de urgență.
Cum tratăm Onicomicoza?
Onicomicoza netratată va afecta unghia la nesfârșit. În general, tratamentul ciupercii unghiilor este costisitor și de lungă durată. În plus, este de notat că onicomicoza localizată la nivelul piciorului necesită un tratament mai îndelungat decât cea de la nivelul unghiilor mâinii. Există tratamente naturiste pentru onicomicoză și tratamente convenționale pentru distrugerea ciupercii unghiilor.
Pentru ciuperca unghiei, medicul poate indica un tratament onicomicoticoral. Acest tratament al onicomicozei este eficient, dar necesită o monitorizare atentă a potențialelor efecte secundare periculoase (în special hepatotoxicitate).
Tratamentul local al onicomicozei, constand în aplicarea de creme, loțiuni, geluri și lacuri, se realizează la nivelul unghiei și ariei periunghiale afectate. Eficiența acestui tip de tratament al ciupercii unghiei este relativ scazută și de aceea este folosită în formele ușoare sau moderate ale onicomicozei. În cazurile foarte grave, unghia se îndepărtează total sau parțial prin metode chirurgicale sau non-chirurgicale.
Tratamentul naturist al onicomicozei este preferat în cazurile mai puțin grave. Ceaiul verde, oțetul de mere combinat cu miere sau rostopasca sunt doar câteva dintre ingredientele folosite pentru a scăpa de ciuperca de sub unghii. Aceste tratamente au avantajul că nu sunt toxice pentru organism, însă eficiența lor este scazută.
Care este cel mai nou și eficient tratament al Onicomicozei?
Se spune că nu exista un tratament sigur 100% pentru ciuperca unghiei. Noi contrazicem această convingere și vă spunem că în cadrul clinicii DermaClinic puteți beneficia de tratamente avansate pentru tratarea ciupercii unghiilor picioarelor și mâinilor. Acum, ciuperca piciorului se poate trata și elimina folosind ultima tehnologie în domeniu . Așadar, suntem mândri să vă prezentăm o soluție revoluționară pentru eliminarea onicomicozei, cu rezultate chiar după primele ședințe de tratament. Metoda inovatoare de refacere a unghiei în urma invaziei ciupercii unghiei are efect 100%. Terapia unică combinată a fost concepută pentru a îmbunătăți aspectul unghiei imediat și favoriza re-creșterea unei unghii noi și sănătoase.
DermaClinic oferă acum proceduri unice, exclusiv pentru tratamentul ciupercii unghiilor, combinate în 8 ședinte scurte. Spre deosebire de alte tratamente onicomicozice, metoda noastră revoluționară cu laser nu necesită smulgerea unghiilor, topirea ori pilirea acestora.
Tratamentul este extern, non-invaziv și potrivit pentru persoanele care suferă de ciuperca unghiilor de orice tip și la orice nivel.
Raza laser poate trece prin unghii reușind astfel distrugerea microbului de sub unghie și eliminarea ciupercii. Avantajele utilizării tratamentului cu laser sunt multiple:
a) nu produce durere, prin urmare nu este nevoie de anestezie prealabilă
b) nu s-au raportat reacții adverse, pană acum
c) nu dăunează unghiilor sau țesutul și pielii din jur
Numărul de vindecări înregistrat până în prezent dovedește că tratamentul onicomicozei cu laser este o opțiune extrem de eficientă și sigură, comparativ cu alte tratamente onicomicotice.