Alergie la latex


Schimbarile tegumentare in alergie la latex.

Sfatul medicului

 Latexul este o rășină naturală cu aspect lăptos, fluid, produsă de numeroase plante atât din zona tropicală (arborele de cauciuc), cât și din zona temperată. Latexul este o emulsie în mediu apos a unui complex de proteine, alcaloizi, amidon, carbohidrați, rășini, uleiuri, dar particulele cu potențial alergogen sunt proteinele cu greutate moleculară mică.

  Eczema de contact IRITATIVA  este o boala inflamatorie a pielii aparuta drept raspuns la o gama larga de agenti chimici sau fizici. Ea ia nastere datorita afectarii barierei cutanate prin efect direct citotoxic al iritantilor si nu este mediata de sistemul imun. Este o afectiune mutifactoriala influentata de proprietatile fizice si chimice ale substantelor iritante (expunerii repetate sau prelungite la agenți iritanți primari, durata și intensitatea expunerii la agenți potențiali responsabili, susceptibilitatea gazdei, factori de mediu.

 

Dermatita de contact ALERGICA apare la persoanele alergice la parfumuri, metale, cauciuc, piele. Eczema alergică este o reacție imunologică întârziată (de tip IV) la contactul cu un alergen la o persoană sensibilizată anterior. Diagnosticul este confirmat prin testare patch pozitivă.

Dermatita de contact la proteine este rară, fiind o formă distinctă de eczemă alergică sau iritativă datorată unui mecanism mediat IgE sau mecanism non-imunologic. Este caracterizată de o etapă inițială urticariană urmată de eczemă. Cei mai frecvent implicați sunt latexul și alergenii alimentari. Diagnosticul se bazează pe expunerea la proteine și un test prick pozitiv sau punerea în evidență a IgE.

Eczema atopică are debut, de obicei, in primele luni ale vietii, fiind cunoscuta transmiterea ereditara (parinti cu diverse forme de alergie).

Eczema dishidrotică se caracterizeaza prin aparitia de vezicule („basici” mici) izolate palmare, pe laturile degetelor, produsa de stres, dermatită de contact sistemică, acarieni, infecții fungice.

Eczema hiperkeratozică este o varianta clinica a eczemei cronice.

Unele persoane pot avea dermatita atopica si dermatita alergica de contact sau iritativa.
Exista mai multe stadii ale eczemei: eczema acuta, eczema subacuta, eczema cronica.

In stadiile acute si subacute, zonele afectate sunt rosii, dureroase, cu scuame, pruriginoase (pielea care mananca). Poate sa aiba bule cu lichid (vezicule) sau fisuri (crapaturi ale pielii). Poate fi prezenta si durerea cand misti mana, degetele.

Exista proceduri diagnostice care ajuta la diagnosticul diferential sau la stabilirea unui diagnostic etiologic: patch test, prick test, teste microbiologice, biopsia cutanata.

Cum iti speli mainile in cazul eczemei?

·         NU folositi apa fierbinte,

·         utilizati detergenti cu baza de spalare blanda, preferabil fara parfum,

·         nu purtati bijuterii (inele, bratarii etc),

·         clatiti din abundenta.

Dupa fiecare spalare uscati mainile prin tamponare, NU frecati, NU uitati spatiile interdigitale, apoi aplicati emolienti.

Exemple de emolienti pentru maini:

  • Atoderm intensive Baume
  • Cerave Reparative Hand Cream
  • Repair crema maini Excipial
  • Bariederm crema maini
  • Crema speciala pentru piele foarte uscata Lipobase Repair
  •  Cien SOS crema maini
  • Tis Crema pentru piele atopica

! ATENTIE la persoanele cu alergii la plante

·  Q4U Balsam nutritiv pentru maini

In faza acuta cu fisuri (crapaturi la nivelul pielii)

  • Cicaplast mains
  • Cicaplast baume B5
  • Cicalfate crema maini
  • Bariederm crevasses et fissures
  • Bariederm – crema cu cupru si zinc Cica
  • PROTS-UD 35 – protejeaza pielea mainilor inainte de inceperea diverselor activitati si o remediaza dupa atacul activitatilor obsnuite
  • Cicavit+ crema
  • Epitheliale AH crema hidratanta, reparatoare

Creme bariera – PROTS-UD 40 – crema bariera cu silicon, rezistenta la apa, antiaderenta si protectoare impotriva substantelor pulverulente

NU FOLOSITI MANUSI IN TIMPUL DEPLASARII IN AFARA LOCUINTEI!

Studiile arata ca suntem mai predispusi sa ne atingem fata daca folosim manusi.

Evitati contactul cu detergenti, agenti chimici de curatare, detergentii de spalat vase/haine, unele alimente (cartofi, rosii, citrice, usturoi, chilli). Purtati INTOTDEAUNA manusi in acest caz. Manusile pe baza de PVC si nitril sunt mai putin predispuse a da alergii. In caz de hipersudoratie (transpiratia excesiva) folositi pe interior manusi de bumbac (de ex. Dermasilk) sau manusi captusite cu bumbac.

NU folositi manusi perioade lungi (mai mult de 15 minute).

Dezinfectantii pe baza de alcool pot ustura uneori, frecvent la cei cu dermatita preexistenta, nu sunt semn de alergie. De fapt sunt mai putin iritanti fata de sapun si apa.

Daca folositi manusi care nu sunt de unica folosinta, spalati-le si pe dinauntru de mai multe ori pe saptamana. Aruncati manusile uzate. Inlaturati si inlocuiti manusile daca se uda inauntru.

Folositi manusi din material pentru a va proteja de efectele frigului/vantului.

Emolientii pot fi folositi pe tot parcursul tratamentului si in toate stadiile eczemei, CU EXCEPTIA eczemei acute (faza de bule cu lichid) si a leziunilor intens fisurate, deoarece absorbtia emolientilor poate duce la sensibilizarea unor excipienti.

Cel mai frecvent folositi in tratamentul eczemei sunt corticosteroizii – preferabil cei cu potenta crescuta, dar numai 6 saptamani. Nu orice corticoid este bun pentru tratamentul eczemei, trebuie sa alegem cu atentie potenta si durata tratamentului. De asemenea se adapteaza formula galenica (lotiune, crema, unguent, pasta) in functie de stadiul eczemei. Se vor elimina infectii fungice, virale sau bacteriene inainte de a incepe un tratament cu corticoid. Dermatita mainii se poate infecta cu Stafilococ sau Streptococ, pielea devine mai rosie, durerea se intensifica, apar secretii purulente, cruste melicerice, cosuri.

In stadiul acut al eczemei (faza de bule cu lichid) se recomanda folosirea de substante cu efect sicativ (de uscare). Se vor aplica comprese cu ser fiziologic, solutie de acid boric 2%, Rivanol solutie, violet de gentiana solutie (care poate sa usture din cauza alcoolului), creme ce contin oxid de zinc (Cicaplast gel-crema (La Roche Posay)), Dermalibour crema (A-Derma), preparate magistrale ce contin cortizon (sub forma de paste). In stadiul subacut al eczemei (aparitia de scuame/cruste) se vor aplica crema cu cortizon potenta crescuta. Corticoizii topici sunt, de regula, aplicati cu 20 minute inainte de emolienti sau 20 minute dupa emolienti (nu exista dovezi clare legate de ordinea lor). NU folositi cremele cu corticoizi pentru a hidrata pielea, emolientii au acest scop.

Desi pare paradoxal, corticoizii pot cauza alergii, datorita excipientilor.

Atentie la efectele secundare datorate utilizarii prelungite, incontrolabile de corticosteroizi:

– atrofie (subtierea pielii “foaie de ceapa”),

– telangiectazii (vase mici rosii sau albastre),

– risc crescut de infectii.