Tratamentul cuperozei

 

Debutul rosaceei este insidios, cel mai adesea nu este băgat în seamă de pacienți, fiind recunoscut numai în urma discuției cu medicul dermatolog.

Primele semne ale bolii apar ca flush-uri, caldură și roșeată temporară a obrajlor, declanșate de diferiți stimuli precum: expunerea la temperaturi ridicate sau scăzute, soare, diferențe de temperatură rece-cald, consum de alcool, cafea, mâncăruri picante sau extrem de fierbinți etc. Boala debutează foarte frecvent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, în special femei, însa în cazul bărbaților afecțiunea prezintă forme mai severe.

Sfatul medicului specialist

Tratamentul cuperozei constă în primul rând în recunoașterea și evitarea stimulilor ce conduc la accentuarea afecțiunii. Trebuie remarcat că deseori cuperoza se asociază cu un ten sensibil ce prezintă un strat cornos foarte fragil și a cărui piele este ușor iritabilă în contact cu diverse produse cosmetice.

Pentru îngrijirea tenului, medicul specialist dermatolog, ne sfătuiește să avem în vedere următoarele reguli de îngrijire general valabile:

a) Spălarea feței cu delicateșe, folosind apa calduță și utilizarea unui săpun blând, fără parfum, după care se clătește riguros;

b) Trebuie evitată ștergerea intensă a tenului afectat pentru a nu contribui la iritarea sa suplimentară;

c) După spalare, tenul se lasă 20-30 de minute să se usuce complet înainte de a fi aplicate alte produse de îngrijire;

d) Produsele eficiente terapeutic se aplică înaintea cremelor ecran solar sau a machiajului;

Efecte favorabile în tratatamentul cuperozei îl au cremele ușor de tolerat, hidratante și cu efect reparator. Sunt recomandate în special produsele dermatocosmetice care conțin retinaldehida, dextran sulfat, cu efect terapeutic de calmare a roșeții.

De asemnea, aceste creme pot avea o nuanță ușor verzuie care să contribuie la o camuflare rapidă.