Tratamentul dermatoestetic al acneei

 

Tratamentul contemporan in acnee. Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din practica medicală dermatologică. Deși nu pune viața în pericol, poate fi extrem de supărătoare și poate afecta pe termen lung înfățișarea unei persoane, declanșând adeseori tulburări emoționale serioase (depresie, respect de sine scăzut, rușine, furie, limitarea vieții sociale).

După cum spune o expresie celebră, „acneea doare mai mult în interior”. Încă din 1948, dermatologii americani Marion Sulzberger și Saide Zaidens afirmau: „Nu exista o boală care să provoace mai multe traume psihice, mai multe neînțelegeri între părinți și copii, mai multe sentimente de insecuritate și inferioritate și o sumă mai mare de suferințe psihice decât acneea vulgară”.

Important este ca pacienții să înțeleagă în mod corect acneea ca boală și să aibă încredere că acneea poate fi tratată astăzi cu soluții eficiente și moderne, medicul dermatolog fiind cel care îi poate ajuta în acest sens.

Ce este acneea?

Acneea este o afecțiune a foliculului sebaceu, care împiedică eliminarea sebumului produs de glandele sebacee și care determină multiplicarea unei bacterii a pielii în interiorul porilor blocați.

Acneea poate lua forme multiple și provoacă reacții diferite de la pacient la pacient; leziunile polimorfe caracteristice pot fi papule, pustule, comedoane, microchisturi, noduli, cicatrici. Leziunile afectează fața, toracele anterior și posterior, uneori brațele pacientului.

Principala cauză a acneei este reprezentată de tulburări hormonale, care survin pe un fond genetic predispozant. Anumite medicamente și chimicale care intră în contact cu pielea, precum și anumite boli (sindromul ovarelor polichistice, de exemplu) reprezintă alte cauze posibile de acnee, mai ales la vârstă adultă.

Peste 90% dintre adolescenți, 50% dintre femeile adulte și 25% din populația adultă, indiferent de gen, suferă de acnee. Din cauza hormonilor androgeni, băieții și bărbații sunt mai predispuși la forme mai grave și de durată ale acneei.

Acneea este cea mai comuna afectiune cronica a pielii si se caracterizeaza prin inflamarea glandelor sebacee si a foliculilor pilosi. De regula, leziunile apar pe pielea de pe fata, gat, piept si umeri. Potrivit studiilor, aproximativ 6 din 10 tineri cu varsta cuprinsa intre 12-14 ani sufera de acnee, iar acneea devine o afectiune tot mai jenanta odata ce tinerii incep sa se preocupe de aspectul lor. Acneea (acnee vulgara, acneea comună) nu este o afectiune caracteristica adolescentilor, ea poate afecta persoane cu varste cuprinse intre 10 si 40 de ani. Nu este neobişnuit in special pentru femei sa dezvolte acnee incepand cu decada a doua de viata, chiar dacă acestea nu au avut pana in momentul respectiv nici macar un episod acneic.

Acneea apare ca o consecinta a modificărilor hormonale care se produc la pubertate. Astfel, în special hormonii androgeni (testosteronul si dihidro testosteronul – DHT) actionează asupra glandelor sebacee crescand productia de sebum ( substanţă naturală grasoasa care lubrefiază şi protejează pielea,) in glandele sebacee. In formele severe de acnee vulgară intervin si alte modificări de tip hiperkeratozic la nivelul foliculului pilos, infectia cu Propionobacterium acnes si inflamatia locala asociata. Practic, celulele de la nivelul folicului pilos au o adezivitate crescută, fiind strans interconectate una cu cealaltă. În combinatie cu sebumul se produce un ,,dop” care obsturează orificiul de deschidere a firului de păr. Propionobacterium acnes se înmulteste în foliculii obstruati si produc anumite substante care vor declansa reactii iritative si inflamatorii.

Acneea poate aparea ca o eruptie caracterizata prin mai multe feluri de leziuni cutanate:

a) pori incarcati („comedoane”),

b) puncte albe

c) punctele negre

d) cosuri

e) pustule

f) chisturi (cosuri adanci, abcese).

Puroiul din pustule si chisturi este steril şi nu conţine de fapt bacterii infecţioase. Suprainfectia apare de obicei secundar igienei necorespunzatoare. Trebuie sa mentionam ca acneea nu se datoreaza unui singur factor etiologic, ci mai degraba mai multor cauze care actioneaza impreuna si au ca efect aparitia leziunilor caracteristice.

Dintre cauzele cele mai frecvent implicate in etiologia acneei, amintim:

Ereditatea

Aproape toată lumea dezvolta un episod sau mai multe de acnee o data in viata. Exceptand formele grave de acnee, afectiunea nu se mosteneste genetic, ci mai degraba putem sa spunem ca exista eventual o predispozitie genetica pentru a face acnee, insa aceasta nu conditioneaza aparitia obligatorie a leziunilor. Studiile medicale au aratat că dacă ambii părinţi au acnee, şansa copilului de a dezvolta la randul lor aceasta afectiune la pubertate este de aproximativ 50%. Studiile au ridicat ipoteza că ceea ce se mosteneste de fapt, sunt numărul şi activitatea glandelor sebacee, reactivitatea foliculară, alterarea keratinizării şi inflamaţia.

Alimentatia

De foarte multe ori părinţii adolescentilor cu acnee le interzic acestora consumul anumitor alimente precum pizza, ciocolata, alimentele grase şi prăjite, şi mancarea de tip fast-food. Chiar daca in timp aceste alimente nu sunt benefice pentru sănătate în ansamblu, ele nu provoacă si nu inrautatesc acneea. Laptele şi produsele lactate au fost de curand implicate în etiologia acneei agravate, insa sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a confirma acest lucru.

Igiena

După cum bine se stie, „punctele negre” sunt rezultatul oxidarii pigmentului melanic din piele si nu consecinta unei igiene necorespunzatoare. Sudoratia nu cauzeaza acnee, prin urmare, nu este necesar ca imediat dupa un exerciţiu fizic sa faceti dus si sa va curatati energic pielea de teama că sudoarea va bloca porii. Pe de altă parte, spalarea excesiva poate usca si irita pielea.

Stresul

Cercetătorii de la Wake Forest University School of Medicine au realizat cel mai mare studiu realizat vreodată despre acnee corelată cu nivelul de stres, ca factor cauzator al acesteia. Acest studiu arată că tinerii care au fost supuşi unor niveluri mari de stres au cu 23% mai multe şanse să sufere de un grad mai sever de acnee. Studiul a cercetat modul în care nivelurile de sebum cresc în momentele de stres şi modul în care această creştere este legată de severitatea acneei. Adolescenţii, de aproximativ 14 ani, au raportat singuri anumite niveluri de stres. Severitatea acneei a fost măsurată în două momente diferite ale existeentei lor: în timpul examenelor de la jumătatea anului şi în vacanţa de vară. Cu toate acestea stresul nu poate fi considerat un factor de risc major in etiologia acneei, el actionand mai degraba printr-un mecanism secundar, indirect.

Hormonii

Unele pilule contraceptive orale pot ajuta la ameliorarea acneei, dar cu excepţia cazurilor in care o femeie are cicluri menstruale anormale cu cresterea excesiva a parului (hirsutism)unde este probabil ca hormonii sa joace un rol important in etiologia acneei. Sarcina are un efect variabil asupra acneii; unele femei spun ca leziunile dispar complet, iar altele se inrautatesc, in timp ce alte femei sustin ca nu sufera nici o schimbare.

Produsele cosmetice

Utilizarea îndelungată a unor cosmetice care conţin compuşi comedogeni determină apariţia leziunilor de acnee. Majoritatea produselor cosmetice şi de îngrijire a pielii sunt special create pentru a evita infundarea porilor („comedogenice”).O alegere buna ar fi produsele care sunt pe baza de apa sau fara ulei.

Medicamentele

Unele medicamente pot provoca sau agrava acneea. Principalele medicamente incriminate sunt: corticoizii (sistemici sau topici), ACTH-ul, androgenii, anticonvulsivantele (mai ales fenitoina), antituberculaosele (izoniazida, rifampicina, etionamida), derivaţi halogenaţi (iodaţi şi bromuraţi), vitamina B12, contraceptivele orale (progesteron-dominante), steroizi anabolizanţi, imunosupresoare (ciclosporina). Cu toate acestea majoritatea cazurilor de acnee, nu sunt corelate cu administrarea unu anumit tip de medicatie.

Locul de munca

În unele locuri de muncă, expunerea la produse industriale, cum ar fi uleiurile de tăiere pot produce acnee.

DIAGNOSTICUL DIFERENTIAL AL ACNEEI

Exista cateva afectiuni ale caror simptome pot sa fie asemanatoare cu cele din acnee si necesita astfel un consult medical pentru un diagnostic corect:

Rozaceea

Aceasta boala se caracterizeaza prin aparitia unor leziuni rosii , papule si pustule (leziuni cu puroi ) , dilatatii vasculare (telangiectazii) la nivelul feței (mai ales partea centrală) . Apare de cele mai multe ori la vârsta de 30 -50 ani. Lipsesc comedoanele , nodulii si chistele . Se poate asocia cu inflamatia cronică la nivelul ochilor si nasului (nas mare , boselat , prin hipertrofia glandelor sebacee) . Leziunile se accentuează la căldură , consum de cafea sau condimente , consum de alcool sau băuturi fierbinti, stress.

Pseudofoliculita

Aceasta afectiune este denumita uneori si „erupţia cutanata de dupa ras” si este de cele mai multe ori o problemă mecanică si nu un bacteriena Eruptia este caracterizata prin aparitia unor papule rosiii perifoliculare ( în jurul firelor de păr ) si pustule ,care se pot transforma în leziuni mai închise la culoare ( hiperpigmentate) cu noduli keloizi. Localizare la nivelul bărbii sau alte zone ale corpului care sunt rase sau unde se smulge firul de păr, este cea mai caracteristica. Pseudofoliculita poate, desigur, să apară la pacienţii care au acnee.

Foliculita

Foliculita este o afectiune infectioasa a foliculuilui pilos, determinată de infectiii bacteriene sau fungice, caracterizate prin aparitia unor papule rosii foliculare cel mai adesea la nivelul trunchiului si extremitatior, feselor dar si la nivelul capului si gâtului . Foliculita cu bacterii gram negative apare la persoanele care au urmat tratament systemic cu antibiotice pentru o perioadă mare de timp si se localizează frecvent în zona gurii si nasului si mai rar la nivelul gâtului (leziuni superficiale cu puroi , noduli mari).

Dermatita periorala

Este o afectiune întâlnită cel mai adesea la femei adulte tinere (25 -30 ani), insa poate afecta ambele sexe si nu este exclus să apară la orice vârstă. Clinic , apar manifestări eczematoase, insotite de prurit (mancarime) dar si leziuni cu aspect caracteristic de acnee. Leziunile cutanate sunt cel mai adesea situate perioral ( în jurul gurii ) dar ocazional , pot afecta si restul fetei. Una dintre cauzele cel mai frecvent incriminate in etiologia afectiunii este utilizarea indelungata a topicelor cu corticosteroizi.

TRATAMENTUL ACNEEI

Daca diagnosticarea acneei nu este o problema, din nefericire tratamentul este mai mult complicat. Ce trebuie sa stie pacientul despre acnee? Vestea buna este ca se trateaza cu succes, vestea proasta este ca vindecarea se obtine lent, dupa 6-8 luni de tratament continuu. Tratamentul neintrerupt este esential! Chiar si dupa rezolvarea problemei trebuie continuate cu consecventa masurile terapeutice pentru evitarea recidivei.

Chiar daca acneea nu este o afectiune foarte grava, este recomandabil ca in cazurile severe si moderat-severe sa se efectueze un control medical de specialitate, pentru stabilirea tratamentului corespunzator si evitarea aparitiei complicatiilor.

Ce putem face pentru a ameliora acneea?

Daca ne gandim la cele 3 mecanisme incriminate in etiopatogenia acneei, putem înţelege pe ce ar trebui sa se bazeze tratamentul la domiciliu si anume:

a) Desfundarea porilor

b) Eliminarea bacteriilor

c) Reducerea secretiei de sebum

Dar mai întâi cateva cuvinte despre lucrurile pe care le putem face pentru a ameliora acneea

Stilul de viata

Nu oricine poate dormi 8 ore pe noapte, manca 3 mese sanatoase şi să bea 8 pahare de apa pe zi. Puteţi, însă, detine controlul asupra acneei, chiar dacă rutina zilnica este frenetica şi imprevizibilă.

Igiena locala, deschiderea porilor, exfolierea usoara, reducerea secretiei de sebum si tratamentele topice.

În ciuda a ceea ce aţi citit pe site-urile de internet şi in revistele de modă, nu există nici un produs sau un regim miraculos, care sa trateze rapid si eficient acneea. Tratamentul trebuie personalizat de la un caz la altul pentru a obtine rezultatele scontate.

Se recomanda curăţare uşoară a tenului prin spalare, o dată sau de două ori pe zi cu o baza de curăţare uşoară sau o solutie (de exemplu, Dove, Neutrogena, Basis, Scop, şi Cetaphil, toate sunt ieftine si eficiente) pentru a mentine pielea curata si a reduce sensibilitatea si iritatiile de la acest nivel. De asemenea se pot utiliza masti pentru o exfoliere usoara, produse care conţin fie granule fine sau acid salicilic într-o concentraţie care o fac un agent foarte uşor pentru peeling. Aceste produse elimina stratul exterior al pielii şi, astfel, deschid porii. Produsele care conţin acizi glicolici sau acizi alfa hidroxi sunt de asemenea indicate pentru exfolierea blanda a tenului. Retinolul (derivat al vitaminei A, poate de asemenea ajuta la descuamarea pielii. Nu in ultimul rand trebuie sa folosim si o solutie antibacteriana (preferabil pe baza de peroxid de benzoil) pentru a neutraliza bacteriile care favorizeaza suprainfectarea leziunilor existente. Peroxidul de benzoil poate cauza iritatii fine si alergii la un număr mic de oameni, care dispar insa de îndată ce utilizarea produsului este oprita.

Utilizarea topicelor locale poate avea rezultate foarte bune in tratamentul acneei. Aceste produse vin sub forma de geluri, creme, loţiuni şi se aplică usor pe zona afectată.

Scaderea secretiei de sebum este destul de greu de obtinut, deoarece doar tratamentele hormonale par sa fie eficiente in acest caz si nu pot fi administrate oricui si in orice caz. Se poate totusi utiliza un astringent bland sau o masca care contine sulf pentru a diminua cantitatea de sebum.

Exista o serie de taratmente care pot ajuta in lupta cu acneea si pe care le puteti aplica cu usurinta acasa:

1. Curăţaţi pielea de două ori pe zi cu o solutie care contine 5% peroxid de benzoil.O alternativă pentru cei care sunt alergici la peroxid de benzoil este acidul salicilic 2%.

2. Aplicati un gel sau crema care contine peroxid de benzoil 5%, o alternativă fiind solutiile cu sulf sau rezorcinol.

3. Pe timpul noptii, aplicati pe zonele afectate o crema care contine sulf.

4. Foloseste o crema de piele uşoara şi fără ulei sau alte ingrediente grase.

In cazul in care nu ati reusit sa controlati acneea corespunzator, poate doriţi să consultati un medic specialist dermatolog. In acest scop se pot utiliza:

Topic cu antibiotice sau alti agenti antibacterieni: Acestea includ eritromicina, clindamicina (Benzaclin, Duac), sulfacetamidele (Klaron), şi acidul azelaic (Azelex).

Retinoizii

Retin-A (tretinoin), este utilizat de ani de zile, şi preparatele au devenit mai blande menţinând în continuare eficacitatea acestuia. Retinoizi includ adapalene (Differin) şi tazarotene (Tazorac). Aceste medicamente sunt deosebit de utile pentru desfundarea porilor. Efectele secundare pot include iritatia locala şi o creşterea sensibilitatii la soare. Odata cu utilizarea unei protectii solare adecvate, ele pot fi folosite chiar şi în timpul perioadelor de soare. În decembrie 2008, FDA (Food and Drug administration) SUA a aprobat medicament cunoscut sub numele de Epiduo gel, care conţine adapalene retinoid, împreună peroxidul de benzoil ca substrat antibacterian. Acest tratament se aplica o dată pe zi, este eliberat doar pe baza unei prescriptii medicale si a fost aprobat pentru utilizare la pacienţii cu varsta de peste12 ani.

Antibiotice orale

In cazurile severe suprainfectate de acnee se poate recomanda utilizarea unor antibiotice precum doxiclina sau amoxicilina.Alte antibiotice orale, care sunt utile pentru tratarea acneei sunt cefadroxilul şi sulfamidele. Reactiile adverse administrarii sistemice a antibioticelor pot include reacţii alergice (în special sulfamidele), tulburări gastro-intestinale, şi sensibilitatea crescută la soare. Doxiciclina, are putine efecte adverse, dar poate provoca uneori esofagita (iritaţie a esofagului, care produc disconfort la înghiţire) şi o tendinţă crescută de la arsuri solare. Nu trebuie sa uitam insa ca utilizarea exhaustiva a antibioticelor aduce dezavantaje notabile in special sitemului imun, cu cresterea susceptibilitatii la infectii si dezvoltarea unei rezistente la terapiile antibacteriene, astfel ca acest tip de tratament ar trebui intootdeauna recomandat doar de medical specialist.

Contraceptivele orale

Contraceptivele orale, care au concentratii scazute de estrogen, au un efect redus asupra acneei într-un fel sau altul. Unele pilule contraceptive au o eficacitate modestă în tratarea acneei. Tratamentele hormonale aprobate de FDA pentru tratarea acneei sunt Estrostep, Ortho Tri-Cyclen, şi Yaz. Tratamentele hormonale ar trebui luate doar in cazul in care acestea sunt recomandate de medicul dermatolog sau ginecolog.

Spironolocatona

Acest medicament blocheaza receptorii hormonilor androgeni, avand un efect mediu in tratamentul acneei. Poate provoca tulburari ale ciclului menstrual si cresterea nivelului de potasiu in sange. Aceasta poate ameliora simptomele acneei rezistente la femei si este in general bine tolerat la femeile tinere.

Cortizonul injectabil

Pentru ameliorarea rapida a unor forme grave, acute de canee se pioate utilize tratamentul injectabil cu cortizon. Datorita efectelor adverse (scaderea imunitatii, cresterea riscului de diabet zaharat de tip II, obezitate, etc), tratamentul injectabil cu corticosteroizi ramane unul de rezerva pentru cazurile atent selectioante.

Isotretinoinul

Isotretinoinul este cel mai utilizat retinoid pe cale generala. Preparatele comerciale sunt Sotret si Roaccutane. Isotretinoinul este unicul medicament care actioneaza pe toate verigile etiologice ale acneei: scade secretia de sebum, regleaza cheratinizarea in folicul, scade numarul de Propionibacterium acnes si reduce inflamatia locala.

Isotretinoinul administrat pe o perioada de 6 saptamani scade secretia sebacee cu 90% si hiperkeratoza foliculara cu circa 50%. Isotretinoinul nu are nici un efect antibacterian direct, dar prin modificarea conditiilor in folicul prin scaderea secretiei sebacee si schimbarea microclimatului, numarul propionibacterium acnes scade dramatic. Efectul antiinflamator al isotretinoinului este direct cat si indirect prin eliminarea Propionibacterium acnes, care e un factor important in aparitia inflamatiei. In ciuda efectelor benefice in tratamentul acneei, retinoizii sunt folositi cu precautie datorita efectelor secundare majore pe care le pot avea. Tratamentul sistemic cu retinoizi se face in cazurile severe de acnee cand alte tratamente topice nu au dat rezultat.

Efecte secundare ale isotretinoinului includ: teratogenitatea (riscul malformativ la fat), asfel ca nu se recomanda obtinerea unei sarcini decta la 6-12 luni de la sistarea tratamentului, depresia, hepatotoxicitatea, cefaleea, uscaciunea, sensibilitate mai crescuta la soare, vant, rece.

Tratamentele cu laser

In ultimii ani s-au dezvoltat mai multe tehnici de succes in tratarea acneei folosind lasere şi dispozitive similare, cu sau fara asocierea coloranţilor fotosensibilizatori. Se pare că aceste tratamente sunt sigure şi eficiente, dar nu se cunoaste deocamdata efectul lor pe o perioada mai indelungata. În acest moment, tratamentul cu laser in acne este recomandat ca un adjuvant al terapiei conventionale, mai degrabă decât ca un substitut al acesteia.

Laserul indeparteaza stratul superficial al pielii deteriorate si intareste stratul de mijloc al epidermei, lasand pielea fina. Tratamentul cu laser are drept obiectiv impiedicarea astuparii porilor, astfel incat sa nu se formeze leziuni acneice noi.

Prin tratamentul cu laser stratul superficial al pielii este ars, inlaturadu-se portiunea afectata sau modificand-o pentru a oferi un aspect imbunatatit al pielii. Pielea incepe sa se refaca treptat, vindecarea completa durand intre 3 si 5 zile.

Peeling-ul chimic

Peelingul chimic consta in imbunatatirea si catifelarea texturii pielii fetei sau a altor zone, prin indepartarea straturilor superficiale deteriorate, folosind o solutie acida.

Peelingurile chimice cu acid alfa-hidroxilic(cunoscut si sub denumirea de acid glicolic, AHA) sau acid beta-hidroxilic (acid salicilic, BHA) au fost declarate ca fiind printre cele mai de succes proceduri de indepartare a leziunilor secundare formelor medii si severe de acnee.

Trebuie sa mentionam totusi ca peelingul chimic este un tratament adjuvant si nu curative pentru acne.

CATEVA MITURI LEGATE DE ACNEE

Termenul de acnee (grecescul „acme”) a fost utilizat se pare pentru prima data la curtea împăratului Iustinian de către medicii acestuia. Acneea este o problemă estetica foarte comună, aproximativ 80% din noi suferind cel putin un episod o data in viata. Există o mulţime de mituri legate de acne si pentru a trata eficeint acesata afectiune este necesar sa stim care este adevarul legat de acnee.

Să aruncăm o privire catre unele dintre ce mai populare mituri legate de acnee:

Acneea este cauzata de ciocolată şi alte produse produse alimentare

Acesta este mitul cel mai popular legat acnee! Contrar credintei populare, nu există nici o dovadă că acneea este cauzata de consumul de ciocolată şi alte produse alimentare. Ciocolata a fost considerata mult timp responsabila pentru aparitia cosurilor, dar adevărul este mult diferit. Acneea nu provoca si nu agraveaza acneea sau cosurile. In concluzie, daca pana acum v-ati ferit sa gustati din ciocolata dumneavoastra preferata pentru simplul motiv ca aceasta va agrava acneea, luati o bucatica si bucurati-va de ea!

“Stoarcerea” sau “zgandaritul” te pot ajuta sa scapi de acnee

Greşit! Din contra aceste “manevre” pot provoca infectarea leziunilor de la suprafata pana in profunzime, cu efecte inestetice, posibil ireversibile asupra tenului. Cicatricile secundare “curatarii” cosurilor sunt greu de tratat si necesita terapii dermocosmetice pentru imbunatatirea aspectului acestora.

Expunerea la soare este benefica in acnee

Pe termen scurt expunerea limitată la soare poate ameliora şi chiar provoca dispariţia leziunilor de acnee. Expunerea intempestivă însă nu poate face decât să stimuleze suplimentar secretia glandelelor sebacee, care vor produce şi mai mult sebum, care la rândul lui va provocă sau va înrăutăţi erupţia acneică. De asemenea expunerea excesiva a pielii la soare, usuca pielea si stimuleaza o multime de alte erupţii cutanate. Acest lucru se aplică in special la copii si adolescenti.

Acneea poate fi tratata prin instituirea unei igiene riguroase

Multe persoane cred ca spalatul frecvent pe fata (de 3-5 sau de chiar de mai multe ori pe zi) poate vindeca acneea. Igiena corespunzătoare zilnică este absolut necesară în acnee, pentru a îndepărta sebumul excesiv şi impurităţile care sufocă porii. Însă este suficientă curăţarea de două ori pe zi, cu un produs dermatologic bland. Utilizarea frecventa, zilnica a produselor agresive sau frecarea energică a pielii în scopul unei curăţiri cât mai temeinice nu face decât să irite şi mai mult un ten deja sensibil, agravând problemele existente.

Acneea apare doar la adolescenti si ramane o problema cronica de sanatate

Contrar părerii generale, acneea poate apărea şi la vârstă adultă, aproximativ 15% din persoanele peste 30 de ani suferind de această afecţiune. Într-adevăr, acneea este mult mai frecvenţă la adolescenţi, datorită shimbarilor hormonale specifice acestei vârste, dar acneea depinde de o mulţime de alţi factori cum ar fi hormonii,, dieta, igiena, poluarea, stressul si factori genetici. Oricine poate avea acnee si in loc de aşteptam ca aceasta sa treaca de la sine, cel mai bine este sa facem ceva impotriva ei.

Consultul medical nu este necesar in cazul aparitiei acneei

Dacă nu este tratată corespunzător, acneea ar putea să se complice cu o forma severă şi poate determina complicatii urate dermatologice. Chiar daca in cazurile usoare putem apela la remedii naturale, este recomandabil sa se consulte totusi un medic specialist.

Acneea este corelata cu activitatea sexuala.

Unul dintre miturile cel mai frecvent popularizate este acela ca sexul creste riscul de a dezvolta acnee. Nu există nici o dovadă ştiinţifică că sexul sau lipsa lui este corelata cu acneea. De asemenea activitatea sexuala nu agraveaza acneea în nici un fel.

Stresul nu influenteaza evolutia acneei.

De fapt, este vorba de acţiunea indirectă a stresului, care stimulează descărcarea anumitor hormoni, care la rândul lor pot agrava leziunile acneice. Totuşi, nu este vorba de stresul de zi cu zi, ci de evenimentele majore care presupun la un stres suplimentar, deosebit.

Machiajul provoaca si inrautateste acneea.

Tinerele cu acnee care se machiaza trebuie să aleaga produsele care sunt etichetate că fiind noncomedogene şi hipoalergenice. Există şi produse de machiaj special formulate pentru a trata acneea, care conţin ingrediente că bezoil peroxid sau acid salicilic. Utlizarea corecta a unor produse de machiaj de calitate nu provoaca si nu inrautatesc acneea.

Tratamentul acneei

Tratamentul acneei este complex și urmărește reglarea secreției de sebum, calmarea leziunilor inflamatorii, ameliorarea aspectului cicatricilor, eliminarea comedoanelor și a microchisturilor, diminuarea colonizării microbiene.

De asemenea, tratamentul trebuie personalizat în funcție de aspectul leziunilor, toleranța cutanată, afecțiunile asociate (dermatita atopică, dermatita seboreică) și toate celelalte aspecte particulare ridicate de fiecare pacient în parte.

Pentru a stabili cea mai potrivită strategie terapeutică, medicul dermatolog realizează sau solicită investigatii specifice:

a) examen microbiologic, pentru a exclude foliculita cu germeni gram- pozitivi sau gram- negativi;

b) evaluare endocrină, dacă se suspectează o hiperandrogenie;

c) ecografie pelvină;

d) dozare hormonală pentru evidențiere anomalii ovariene sau dezechilibre hormonale.

Tratamentul acneei pornește de la adoptarea unui ritual cosmetic corect și judicios, în care pacientul trebuie să combine regulile atente de igienă și îngrijire a pielii cu utilizarea strictă a produselor dermatocosmetice recomandate în acnee.

Medicația utilizată în tratarea acneei include creme specializate, antibiotice orale sau diferite produse de terapie hormonală, medicul dermatolog fiind singurul care poate stabili tipul, combinația și modul de administrare a acestor medicamente.

Mai multe tipuri de proceduri avansate din sfera esteticii medicale și dermatocosmeticii sunt utilizate astăzi, atât pentru tratarea acneei pe parcursul afecțiunii, cât și pentru reducerea / vindecarea semnelor și leziunilor rămase pe piele după o acnee mai veche.

În Centrul de Medical DermaClinic există resurse complete pentru tratarea cu succes a acneei de orice tip și de orice etiologie, experiența deosebită acumulată de medicii dermatologi în această patologie fiind o garanție în plus pentru calitatea și eficiența tratamentelor.

 

DermaClinic realizează:

1. Tratamentul dermatocosmetic al acneei – procedura urmărește îndepărtarea și drenajul leziunilor specific acneice (pustule, comedoane, microchisturi).

2. Microdermabraziunea – procedură de resurfacing facial, prin care se urmărește îndepărtarea stratului cel mai superficial al pielii (stratul cornos) prin abraziune ușoară. A câștigat popularitate datorită siguranței și faptului că nu necesită recuperare sau întreruperea activității. Este utilizată pentru tratamentul acneei, cicatricilor post-acnee, hiperpigmentări, fotoîmbătrânire cutanată și pentru îmbunătățirea texturii cutanate.

3. Peelingul natural Roz de Mer – poate fi utilizat complementar în tratamentul leziunilor active de acnee, dar și ca terapie de întreținere după ameliorarea clinică. Inflamația creată de diferiți agenți de peeling este un „rău necesar” în cadrul tratamentului, pentru că antrenează la nivelul dermului fenomene de neocolageneză și compactare dermică.

4. Tehnologia krioterapie – sunt cele mai avansate soluții disponibile în acest moment pentru tratarea acneei.

5. Folosirea ungvente Brevoxyl, Glicodem.

Pacienții cu acnee trebuie mai întâi să știe că boala nu a apărut din vina lor: în ciuda miturilor larg răspândite, acneea nu este provocată de ceea ce fac oamenii (ce manâncă, dacă fumează sau nu, cât de des se spală pe față, etc.), ci de un complex de factori care țin de terenul hormonal și de predispozițiile genetice.

Efectele emoționale profunde ale formelor agresive de acnee trebuie combătute prin determinarea cu care pacientul caută cea mai eficientă soluție de tratament pentru cazul său. Acest lucru înseamnă să se adreseze la timp dermatologului, să se asigure că are acces la formele de terapie cele mai moderne, să învețe cum să utilizeze în mod adecvat produsele dermatocosmetice.