Consultația medicului tricholog

 

Trichologia este o secţiune a dermatocosmetologiei, care include tratamentul bolilor de păr şi părul la nivelul scalpului, precum şi studierea structurii şi fazele de creştere a părului. 

Părul este ceva cu care ne mândrim şi de care avem grijă: îl spălăm, îl tundem, îl coafăm sau îl vopsim pentru a ne simţi bine şi a fi in pas cu moda…, de aceea, orice afectare a podoabei capilare va avea un impact profund asupra noastră.

Există o serie de factori care favorizează apariția problemelor părului, astfel, la consultația primară este necesară în mod obligatoriu o diagnosticare minuțioasă care să scoată în evidență toate condițiile determinante ale problemei. Trichologia este una dintre domeniile medicinii, care foloseşte o gamă largă de tratament. Medicul poate prescrie medicamente şi remedii homeopate, pe bază de plante și măşti din diferite produse. 

Care sunt cauzele căderii părului?

Înainte de a intra în panică, trebuie să ştii că părul poate să cadă în anumite limite: zilnic, majoritatea oamenilor pierd aproximativ 50-100 fire de păr, ca urmare a ciclului normal al folicului pielos.

Pierderea în exces a firelor de păr poate fi datorată unor cauze multiple, ca urmare este important să consulţi specialistul dermatolog pentru a stabili cu exactitate cauza căderii părului. Aceasta poate fi difuză, când afectează întreg scalpul sau căderea părului poate fi limitată la anumite zone (alopecia areata, alopecia androgenetică).

Anumite medicamente, anemia, unele boli cronice, afecţunile tiroidiene, malnutriţia sau curele de slăbire pot fi răspunzătoare de o cădere difuză a părului. Sarcina în trecutul apropriat sau oprirea contraceptivelor pot să determine căderea părului. 

 

 

 

Consultația

De obicei, necesitatea consultației apare în cazul în care vă confrutați cu următoarele probleme:

 

 •  Pielea capului uscată sau grasă în exces
 • Diferite afecțiuni ale scalpului la care se referă și mătreața și/sau seboreea
 • Perderea în exces a firelor de păr
 • Păr degradat – casant, lipsit de vitalitate, subțire, cu vîrfuri despicate

 

La DermaClinic  consultația primară de tricologie, la necesitate, include și diagnosticul computerizat al părului, care permite elaborarea ulterioară a unui program individualizat de tratament și alegerea unei terapii corespunzătoare. Diagnosticul computerizat ajută consultantul să analizeze în profunzime problema pacientului, cât și să aleagă un curs de proceduri și preparate pentru efectuarea tratamentului și recomnadări pentru modul de îngrijire acasă cu produsele organice !

 

 

Tricoscopia, un serviciu nou al Centrului Medical DermaClinic.

 

 

Diagnosticul computerizat al părului și scalpului, sau TRICOSCOPIA, este o metodă inovativă, care oferă rezultate exacte legate de repartizarea părului pe scalp, reieșind din calculația pe un centimetru. Tricoscopia este  utilizată pentru diagnosticarea diverselor afecţiuni ale scalpului sau firelor de păr. Modernă, comodă pentru pacient, extrem de utilă pentru medic, neinvazivă şi nedureroasă, această metodă devine un instrument important în diferenţierea alopeciilor de diverse cauze şi, de asemenea, în monitorizarea răspunsului la tratament.

Tricoscopia permite vizualizarea diverselor tipuri de păr: vellus, terminal, păr în „semn de exclamare”, părul „în smocuri” sau firele cu modificări genetice; se poate distinge, de asemenea, dacă foliculii piloşi sunt normali, goi, fibrotici, umpluţi cu dopuri keratozice sau dacă prezintă păr devitalizat. Se pot vizualiza anomaliile de culoare ale scalpului, decolorările perifoliculare, descuamările, aspectele particulare ale microvascularizaţiei cutanate. 

Stabilirea unui diagnostic de certitudine permite apoi medicului să instituie tratamentul specific, susţinut, care evită procedurile ineficiente, decepţionante, costisitoare şi, bineînţeles, temporizarea şi agravarea problemei de sănătate.

Pot beneficia acum de această nouă metodă de diagnostic toate formele şi tipurile de alopecie: alopecia areată (pierderea firelor de păr în arii perfect delimitate), alopecia androgenetică (cea cauzată de factori genetici şi de excesul de hormoni androgeni), efluviumul telogen acut sau cronic (pierderea părului cauzată de factori stresanţi sau toxici la care este supus organismul), alopeciile cicatriciale asociate lupusului sau lichenului, monilethrix sau sindromul Netherton (boli genetice ce asociază anomalii ale firelor de păr).

 

Utilizînd un dermatoscop performant şi beneficiind de o consistentă expertiză în domeniul patologiei părului, medicul triholog oferă pacienţilor cu afecţiuni sau probleme în această sferă posibilitatea de a beneficia de un diagnostic cert prin tricoscopie şi, în consecinţă, de cel mai eficient tratament, personalizat, adaptat atât suferinţei identificate cât şi istoricului medical şi stării generale de sănătate.

 

Ce putem depista într-o consultație tricoscopică:

 

 

 •  Păr subţire, fragil şi despicat.
 • Seboree (mătreaţă).
 • Căderea părului (alopecie în focar, difuză, androgenă).
 • Reducerea desimii şi calităţii părului.

Deja după câteva zile de tratament, pacientul va observa o serie de îmbunătățiri vizibile:

 

 1. Reducerea semnificativă a căderii părului
 2. Consolidarea foliculilor părului
 3.  Normalizarea activității glandelor sebacee
 4.  Dispariția mătreții, uscăciunii și pruritului
 5. Reducerea despicării firelor de păr și fragilității părului
 6. Recăpătarea elesticității, strălucirii și densității părului.