Manifestările dermatologice în boala Covid-19

Manifestări dermatologice în boala Covid-19. Cum le reperăm și cum avem grijă de piele

27% dintre pacienții cu coronavirus au manifestări dermatologice.

Manifestări dermatologice în boala Covid-19

  Manifestările dermatologice prezente la debutul afecțiunii. Sindicatul Național al Dermatologilor-Venerologi din Franța a constatat încă de la finalul lunii martie apariția unor manifestări dermatologice în cazul unor pacienți diagnosticați cu Covid-19, mai ales în cazul adolescenților și adulților tineri.
In general, “multe afecțiuni virale se manifestă și cu leziuni cutanate, foarte bine cunoscute.”

Simptome dermatologice ale Covid -19

  La ce manifestări dermatologice trebuie să fim atenți în această perioadă:

“Un prim semn de alarmă este aspectul marmorat al pielii, pe care noi, medicii dermatologi îl numim livedo reticularis.” Există persoane care au un aspect marmorat al pielii, în mod normal. În cazul lor, nu poate fi vorba despre un posibil simptom al Covid-19. Dar dacă pielea își schimbă aspectul, prezintă brusc un desen vascular dantelat, reticulat și vinețiu, este necesar să contactați medicul dermatolog. Aspectul marmorat al pielii se instalează cu precădere la nivelul membrelor inferioare, pe coapse și pe gambe.

“Un alt tip de manifestare cutanată corelată cu noul coronavirus este pernioza”. Aceasta este o afecțiune dermatologică care se manifestă prin apariția unor pete sau inflamații eritemato-violacee, care sunt cauzate, cel mai frecvent, de expunerea la temperaturi scăzute. Leziunile provocate de pernioză apar cel mai des pe degetele de la mâini și picioare, pe tălpi și călcâie, pe nas sau urechi. Însă, pot apărea și pe alte zone ale corpului. Fiind o afecțiune asociată cu frigul, cu atât mai mult este un semn de alarmă dacă apare primăvara, când temperaturile sunt cel puțin moderate.

Cum facem diferența între o afecțiune dermatologică și un simptom Covid-19?
Dacă aveți leziuni pe mâini, cel mai probabil sunt un efect secundar al spălatului frecvent pe mâini, sau în cel mai rău caz, o reacție alergică la săpunul folosit. Dacă aveți un diagnostic pentru o afecțiune dermatologică ce precede debutul pandemiei, de asemenea, manifestarea cutanată nu trebuie interpretată ca un posibil simptom pentru Covid-19. În acest caz, respectați sfaturile și recomandările medicului dermatolog în legătură cu tratamentul prescris și nu ezitați să vă contactați medicul în cazul în care aveți întrebări.
În cazul în care, dintr-o dată, pielea dumneavoastră prezintă manifestări dermatologice, deși în mod normal nu sunteți predispus la ele, contactați medicul de familie sau medicul dermatololog.
Centru Medical DermaClinic vă pune la dispoziție serviciul de teledermatologie pentru orice problemă din sfera dermatologiei. Astfel, dacă vi se pare ceva în neregulă cu pielea dumneavoastră, medicul specialist poate să evalueze și să stabilească, chiar din siguranța propriei locuințe, dacă este o manifestare întâmplătoare, care poate fi trecută cu vederea și care nu este periculoasă sau dacă este un semnal de alarmă.